Primăria Puchenii Mari

Anunțuri anul 2020➠Extinderea rețelei de canalizare în 2020 în comuna Puchenii Mari

Preluare de pe pagina de Facebook a primarului Constantin Negoi

Mă aflam la primul mandat de primar, în anul 2000, atunci când am creionat alături de colegii mei din Primăria Puchenii Mari după discuții cu cetățenii din comună prioritățile de dezvoltare și anume: școli moderne cu avize de funcționare emise de autoritățile statului în domeniu, asfaltarea drumurilor aflate în intravilan și asigurarea accesului tuturor cetățenilor la apă potabilă și la un sistem de canalizare.

Abia odată cu apariția primelor fonduri guvenamentale puse la dispoziția autorităților locale, respectiv Ordonanța Guvenului nr.7/2008 a venit momentul ca după 20 de ani de la construcția retelei de canalizare aferentă blocurilor din Miroslăvești și a decantorului din imediata vecinătate să începem să construim un sistem de canalizare modern pentru toată comuna alături de cel de apă despre care am vorbit ieri.

Viziunea a fost de a construi 3 stații de epurare care să preia zonal apele menajere uzate din gospodăriile cetățenilor și treptat, deoarece costurile investiționale pentru 1 Km de canalizare sunt uriașe, să construim și rețeaua de canalizare.

În 2008, pe baza unei selecții foarte minuțioase, Guvernul României a decis că proiectul depus de noi are șanse foarte mari de a fi transpus în operă, motiv pentru care ne-au alocat o linie de finanțare de 1 milion de Euro pentru construcția a 3 stații de epurare și a 7 km de rețea de canalizare.

În 2012, la aprobarea bugetului am alocat 6 miliarde de lei vechi pentru a racorda aceste stații de epurare la rețeaua de energie electrică însă alegerile locale din 2016 au adus un alt primar cu o viziune diferită de a mea care a preferat să nu facă demersurile necesare pentru a pune în funcțiune sistemul de canalizare nou creat.

În intervalul 1987-2016 vechiul sistem de canalizare din zona blocurilor din Miroslăvești a început să fie unul perimat mai ales decantorul, o soluție viabilă pentru anii 80 însă depășită pentru acest moment când este nevoie pe lângă treapta de epurare mecanică și de cea chimică și biologică,.

La revenirea în funcția de primar am hotărât că sunt necesare mai multe etape de parcurs pentru a ajunge să avem un sistem de canalizare funcțional în toată comuna:
-alimentarea cu energie electrică a celor 3 stații de epurare-lucrare ce a fost finalizată la sfârșitul anului 2017;
-reabilitarea rețelelor de apă și canalizare aferente blocurilor;
-întocmirea de documentații necesare pentru atragerea de fonduri guvernamentale/structurale pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare existente.

Documentația întocmită în anul 2017 pentru extindere de rețele de apă și canalizare și modernizare a gospodăriei de apă a fost acceptată, astfel că a fost încheiat contractul de finanțare în decembrie 2018.

A urmat faza de întocmire a proiectului tehnic pentru acest obiectiv, scoaterea la licitație și nelipsitele contestații.

Speram să terminăm rapid însă de abia în toamna anului trecut a început lucrarea de refacere a canalizării în zona Miroslăvești care va continua pe DN1, lucrare laborioasă care a cuprins și o schimbare de sens a apelor uzate dinspre decantorul vechi, cu subtraversare a D.N.1, către stația de epurare Miroslăvești. Doar pentru avizul CNAIR referitor la subtraversare și a lucrărilor în zona D.N.1 am așteptat 1 an.

Lucrarea de apă și canalizare demarată pe 3 martie 2020 la nivel de comună are ca termen de execuție 2 ani însă rețeaua de canalizare din cartierul de blocuri și zona Miroslăvești va fi pusă în funcțiune în 2-3 luni.

Trebuie să înțelegeți că ne dorim ca toate obiectivele de construcție pe care ni le propunem să le realizăm să fie executate într-un timp cât mai scurt însă legislația românească ne obligă să parcurgem niște etape: Studiu de fezabilitate, Proiect tehnic, Licitație, Rezolvarea contestațiilor la licitație.

Aceste etape conduc la pierderea unor ani și uneori ajungeți mulți dintre dumneavoastră la concluzia că facem ceva doar atunci când vin alegerile și ne vedeți pe noi, primarii, ca pe niște magicieni care scoatem din pălărie, cu 1-2 luni înainte de momentul electoral bani, proiecte și avize.